Robert Helenius vs. Erkan Teper – EM-ottelu 19.12.2015

kohti-maailmanmestaruutta222x222Suomalaisille nyrkkeilyn ystäville on pian luvassa suurta herkkua, kun Suomen miesnyrkkeilijöiden kiistaton ykkösnimi, Robert Helenius haastaa saksalaisen Erkan Teperin Euroopan Nyrkkeilyliitto EBU:n raskaansarjan mestaruusottelussa Helsingin Hartwall Areenalla 19.12.2015.

Robert ”The Nordic Nightmare” Helenius (21-0, 13 KOs) on Porvoon kasvatti, ja kaikki saikin alkunsa Porvoon Nyrkkeilyseuran hellässä huomassa. Robbe otteli amatööriurallaan vuosina 1998-2006 noin 150 ottelua, joihin sisältyi muun muassa superraskaan sarjan Suomen mestaruudet vuosina 2003-2005 ja Ruotsin-mestaruushopeaa vuonna 2004.

Ammattilaisuransa Helenius aloitti vuonna 2006 solmittuaan sopimuksen saksalaisen Sauerland Event –nyrkkeilytallin kanssa, ja loppu onkin historiaa. Varsinaisen ammattilaisdebyyttinsä hän teki vuonna 2008 Gene Pukallia vastaan. Robbe voitti ottelun saksalaisen kotikehässä ensimmäisen erän teknisellä tyrmäyksellä. Tästä seurasi voittokulku, joka huipentui 3. joulukuuta 2011, kun Helenius kukisti Euroopan nyrkkeilyliitto EBU:n mestaruusottelussa Dereck Chisoran. Helsingissä käydyssä tasaisessa kamppailussa Robben oikean käden nivelsiteet ja nivelkapseli nyrjähtivät, ja lisäksi ottelun jälkeen hänen peukalostaan löydettiin hiusmurtuma. Tästä huolimatta Helenius voitti ottelun tuomareiden hajaäänin 2-1.

Vuoden 2012 tammikuussa Heleniuksen olkapää leikattiin, eikä hän pystynyt puolustamaan EM-titteliään maaliskuussa ukrainalaista Aleksandr Dmitrenkoa vastaan, ja joutui näin ollen luopumaan mestaruusvyöstään.

Heleniuksen nyrkkeilyura on suomalaisittain täysin omaa luokkaansa; hän on otellut peräti 21 ammattilaisottelua ja voittanut jokaisen, joista 13 tyrmäyksellä. Vuonna 2013 Robbe kuitenkin ajautui Sauerland-tallinsa kanssa erimielisyyksiin sopimusasioissa. Helenius piti muun muassa palkkaan ja sopimuksen kestoon liittyviä sopimusehtoja kohtuuttomina. Erimielisyyksistä johtuen Helenius joutui kahdeksi vuodeksi ottelukieltoon alkaen vuoden 2013 maaliskuusta. Tuona aikana hän luonnollisesti putosi roimasti rankingeissa ja tipahti kokonaan pois EM-haastajalistalta.

Palattuaan kehiin maaliskuussa 2015 Helenius on otellut kolme kertaa. Maaliskuussa Tallinnassa hän tyrmäsi unkarilaisen Andras Csomorin ensimmäisen erän vanhettua ainoastaan minuutin. Kesäkuussa puolestaan tipahti georgialainen Beka Lobjanidze kolmannessa erässä. Marraskuun 15. päivä Robbe matkusti jälleen Tallinnaan kohdatakseen saksalaisen Timur Musafarovin. Ystävyysottelu päättyi pistevoittoon Heleniuksen hyväksi.

Heleniuksella on takanaan pitkä tauko ja voidaan todeta, etteivät hänen paluuottelunsa tänä vuonna ole olleet todellisia testejä hänen kunnostaan. Robben viimeiset vastustajat ovat olleet lähtökohtaisesti häntä selvästi heikompia, ja miehen kunto tiukassa kilpailutilanteessa on vähintäänkin hienoinen arvoitus.

Joulukuun 19. päivä Heleniuksen iskukyky laitetaan todelliseen testiin, kun vastaan asettuu EBU:n hallitseva mestari, Erkan Teper (15-0, 10 KOs). Saksalaisen viimeaikaiset näytöt ovat olleet vakuuttavia. Viime ottelussaan heinäkuussa Teper voitti mestaruusvyön itselleen vaivattoman oloisesti tyrmäämällä itseään selvästi pidemmän ja ulottuvamman Iso-Britannian David Pricen toisessa erässä.

Teper iskee kovaa molemmilla käsillä ja puskee tulevassa mestaruusottelussaan todennäköisesti päälle kuin höyryveturi, muttei ole kuitenkaan niin perinteinen nyrkkeilijä kuin Helenius. Heleniuksen suojauksen on oltava kunnossa ja jalkatyöskentelyn toimittava hyvin. Robbe pystyy myös lyömään todella lujaa, mutta voiton avaimet ovat paremmassa ulottuvuudessa, etukäden käytössä sekä nopeissa vastaiskuissa. Vahinkoihin ei ole juurikaan ole varaa, sillä Teper on kykenevä horjuttamaan – ja sopivan paikan tullen tyrmäämään – jopa Heleniusta isommankin vastustajan.

Robbe on viime aikoina haastatteluissaan puhkunut itseluottamusta, ja todennut, ettei Teperillä ole mitään mahdollisuuksia häntä vastaan. Helenius lähteekin tulevaan otteluun hienoisena ennakkosuosikkina, mutta siitä huolimatta hänen täytyy yltää uransa parhaalle huipputasolle lunastaakseen takaisin paikkansa EBU:n mestaruusvyön kantajana. Nähdäänkö kehässä vanhojen aikojen todellinen The Nordic Nightmare, jota pidettiin aikoinaan raskaansarjan ykköslupauksena ja potentiaalisena haastajana kaikkien aikojen mestarille, Wladimir Klitschkolle? Ottelun lopputuloksesta riippumatta 19.12.2015 Helsingissä kirjoitetaan uusi luku suomalaiseen nyrkkeilyhistoriaan.

-Johan Nylund-

Vastaa