Rusan skabat 6.5.

Porvoon nyrkkeilyseura osallistui sunnuntaina Helsingissä järjestettyihin Rusan skaboihin. Monissa seuroissa on kilpailukausi jo päätetty, joten osanotto kisoissa ei ollut yhtä runsaslukuista kuin vielä kuukausi sitten. Kilparyhmästä kisoihin osallistui Tomi Silvennoinen, Martina Peltonen, Danil Golubov, Mergim Behrami, Leart Dumani, Argjend Dushaku ja Alban Begu.
Naiset saivat kunnian aloittaa kisat ja Martina kohtasi kisojen avausottelussa Akaan Iskun Suvi Lehtosen, ottelu käytiin sarjassa N54kg. Normaalisti 51kg sarjassa otteleva Martina oli alussa liikkuvampi ja sai hyviä osumia. Loppua kohden Martina kuitenkin väsyi selvästi ja ottelu kääntyi Lehtoselle joka jaksoi lyödä loppuun asti. Voitto Akaan Iskun Lehtoselle tuomariäänin 3-0. Martinalle tämä oli viides ottelu.
Leart Dumani sai kolmannessa ottelussaan vastaansa tutun parin kun Oulun Tarmon Aku Kanninen asettui vastakkaiseen kulmaan. Pojat ovat kohdanneet Rusan skaboissa huhtikuussa ja silloin Kanninen oli tasaisessa ottelussa parempi. Ottelu oli tälläkin kertaa tasainen ja paremmin liikkunut Leart esitti kelpo nyrkkeilyä. Vähän liikkuva Kanninnen sai enemmän osumia ja voitti lopulta ottelun tuomariäänin 3-0. Leartin revanssi Kannisesta jäi poikien kolmanteen kohtaamiseen. Tälläkin kertaa kysymyksiä herätti D-junioreissa(11-12 vuotiaat) tekniikkanyrkkeilysääntöjen tuomarointi, jossa yhtenä arvostelu perusteena on liikkuminen ja väistöt eli pelkät osumapisteet eivät ottelun lopputulosta ratkaise vaan tekninen kokonaisuus(liike, tasapaino, lyönnit). ”Asiaan ei mielestäni kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Ei ainakaan salikilpailutasolla, jossa D-junioreiden otteluita yleensä arvostelee aloittelevat tuomarit. Tekniikkanyrkkeilysääntöjen määrittelemän kokonaisuuden tarkasteleminen arvostelu mielessä on erittäin vaativaa varsinkin kun nuorempien otteluissa on monesti kova vauhti päällä ja normaali säännöillä ottelevilta lasketaan vain puhtaat osumat. Jos tuomarilla ei itsellä ole laji taustaa niin liikkumisen ja väistöjen arvostaminen ei välttämättä ole ainakaan aloittavalla tuomarilla itsestään selvyys. Liian usein käykin niin, että enemmän lyövä mutta ei-tekninen ottelija voittaa. Valmentajien kanssa on ollut paljon keskustelua asiasta, tekniikkasäännöt on luotu nimenomaan tukemaan nuorempien valmennuksen keskittymistä lajitaidon opettelemiseen eli juuri hyvään liikkumiseen ja väistelyihin lyöntien ohella. Jotkut valmentajat ovat jopa ehdottaneet, että valmentajien ja kokeneimpien seniorikilpailijoiden tulisi toimia tuomarina D-junioreiden otteluissa. Itse kannatan tälläistä ehdotusta, koska se tukisi myös tekniikan opettelua seuroissa eikä vain päälle ryskäävää ja huitovaa tyyliä kuten nyt niin usein nähdään.” Kilparyhmää valmentava Karre Anttonen selventää.
Debyyttinsä kisoissa iskenyt Mergim Behrami oli jo kaksissa kisoissa jäänyt ilman otteluparia ja odotti kovasti tämän kertaista reissua. Mergimin vastustajaksi tuli Joutseno Boxing Clubin Toni Stenberg jolla oli ennestään kolme ottelua takanaan. Ottelu käytiin C+75kg sarjassa. Jännitys näkyi Mergimin otteissa ensimmäisessä erän alussa kun pojat ajautuivat hermostuneisiin iskujen vaihtoihin. Pian Mergim kuitenkin rupesi ottelemaan kaukoetäisyydeltä joka toimi hänen ulottuvuutensa ansiosta paremmin. Mergim malttoi iskeä osumia suorillaan ja poimi pisteitä sekä hallitsi ottelua selvästi. Lopussa hän jopa leikitteli Stenbergin kanssa ja voitti ottelun lopulta selvästi kaikin tuomariäänin 3-0. Hieno debyytti Mergim Behramilta.
Hieman kokeneempaa osaa kilparyhmästä edusti Tomi Silvennoinen, jolle ottelu oli 12:sta. Tomin vastustaja oli Jussi Viitala Kauhajoen kamppailu-urheilijoista. Kuukauden tauon ottelemisesta pitänyt Tomi oli saanut akkuja ladattua erittäin hyvin. Ottelu oli ansimmäisistä hetkistä lähtien Tomin täydellistä hallintaa. Hän iski nopeita vastaiskuja ja liikkui hyvin eikä Viitala päässyt missään vaiheessa iskemään kunnon osumia. Kovilla osumilla vartaloon Tomi sai vastustajansa perääntymään ja Viitalan oli yhä vaikempi päästä otteluun mukaan. Toisessa erässä Tomi prässäsi Viitalaa köysiin useaan kertaan ja lopulta tuomari keskeytti ottelun katsottuaan Tomin olevan liian ylivoimainen ottelussa. Voitto Tomi Silvennoiselle tuomarin keskeytyksellä toisessa erässä. Tomin monipuoliset lyönnit ja hyvä liikkuminen toivat hänellä myös kisojen parhaan nyrkkeilijän palkinnon.
Joukon kokenein Danil Golubov jäi tällä kertaa ilman ottelua ja samoin kävi uusista tulokkaista myös Argjend Dushakulle ja Alban Begulle.

Tomi Silvennoinen palkittiin Rusan skabojen parhaana nyrkkeilijänä

Vastaa